ページの先頭です。 メニューを飛ばして本文へ
現在地 トップページ > 生物資源科学部 > 【地域資源開発学科】コーヒーの多分化性培養細胞株の樹立と代謝機能評価を達成

本文

【地域資源開発学科】コーヒーの多分化性培養細胞株の樹立と代謝機能評価を達成

印刷用ページを表示する 2020年9月18日更新

【地域資源開発学科】荻田教授の研究が学術論文として採択されました

本研究は,Plants誌に掲載されます。

Establishment of Pluripotent Cell Cultures to Explore Allelopathic Activity of Coffee Cells by PP Co-Culture Method

Shinjiro Ogita, Muchamad Imam Asrori, Hamako Sasamoto
We focused on the demonstration of a new pluripotent coffee cell culture system to control the growth and metabolic functions. Somatic cells in the epidermal layer of in vitro somatic embryos (SEs) of Coffea canephora expressed higher pluripotency to produce secondary SEs than primary or secondary meristematic tissue. SEs were ideal explants to selectively induce functionally-differentiated cell lines, both non-embryogenic callus (nEC) and embryogenic callus (EC). The protoplast co-culture bioassay method was used to explore allelopathic activity of these cultured coffee cells. Cell wall formation of lettuce protoplasts varied after five days of co-culture. A strong stimulative reaction was observed at lower nEC protoplast densities, whereas growth was inhibited at higher densities. The reaction of lettuce protoplasts after 12 days of co-culture was recognized as an inhibitory reaction of colony formation.

 当研究室卒業生である永山さん(2018.3卒)の研究を足がかりに,2020.9にEnglish Track(ET)制度の一期生として修了した修士留学生であるMuchamad Imam Asroriさん(University of Jember, Indonesia)が行った研究が論文化されました。
 独自に樹立したコーヒー培養細胞のアレロパシー活性を,プロトプラストを用いたバイオアッセイ法で評価することに成功したものです。植物細胞工学分野における研究発展に応用できる成果です。
chiiki_fig_ogita_3

生物資源科学部の活動